За БМВтата, магистралите и шофьорите

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от thd » 22 Сеп 2007, 13:43

Мисля, че сам си отговори :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E 46 2004г
Мечтае да кара: чисто нова Скания

Мнение от kris_j » 26 Сеп 2007, 0:44

Kocil написа:Аз отдавна спрях да им обръщам внимание на кретените по пътищата...просто гледам да се пазя...наскоро бях до морето,ни на отиване,ни на връщане съм светкал на някой с дълги или нещо от сорта...културно си ги изчаквах да се изнесат...няма значение кой с каква кола е - важното е да си знаеш както собствените възможности на шофьор,така и тези на колата...тоест ти да я караш,а не тя тебе... ;)

:bchug: :yes:

Моето скромно мнение е че много от "шофьорите" не карат а просто седят на шофьорското място без да се съобразяват с околната ситуация :kuku: и точно те си заслужават присветкването :mhihi: :dummy: защото не е нормално да караш продължително време в лява лента при положение че дясната е напълно свободна :roll: Наскоро имах следния случай: връщам си се аз към Софето по магистралката с прилични 150-160 :uups: на празен участък (беше делничен ден) застигам 1 форд (единствената конкуренция на Москвича) :mhihi: който си кара в лявата лента все едно е на баща му при положение че в дясната няма никой :kuku: най-културно изчаквам някаква реакция която естествено не последва следва присветване - ЕДНО от далече и отново никакви реакции :kuku: чак когато вече бях плътно зад него и след няколко по настойчиви пресветквания форда се дръпна в дясно :bowdown: но най голямото ми учудване беше когато в огледалото видях как тоя ИДИОТ тоново си се намести в лявата лента веднага щом го задминах а пред и зад нас нямаше други автомобили :roll:
ВЕДНЪЖ BMW ВИНАГИ BMW
МРАЗЯ ДА ПИША
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 26 Сеп 2007, 8:54

kris_j написа:
Kocil написа:Аз отдавна спрях да им обръщам внимание на кретените по пътищата...просто гледам да се пазя...наскоро бях до морето,ни на отиване,ни на връщане съм светкал на някой с дълги или нещо от сорта...културно си ги изчаквах да се изнесат...няма значение кой с каква кола е - важното е да си знаеш както собствените възможности на шофьор,така и тези на колата...тоест ти да я караш,а не тя тебе... ;)

:bchug: :yes:

Моето скромно мнение е че много от "шофьорите" не карат а просто седят на шофьорското място без да се съобразяват с околната ситуация :kuku: и точно те си заслужават присветкването :mhihi: :dummy: защото не е нормално да караш продължително време в лява лента при положение че дясната е напълно свободна :roll: Наскоро имах следния случай: връщам си се аз към Софето по магистралката с прилични 150-160 :uups: на празен участък (беше делничен ден) застигам 1 форд (единствената конкуренция на Москвича) :mhihi: който си кара в лявата лента все едно е на баща му при положение че в дясната няма никой :kuku: най-културно изчаквам някаква реакция която естествено не последва следва присветване - ЕДНО от далече и отново никакви реакции :kuku: чак когато вече бях плътно зад него и след няколко по настойчиви пресветквания форда се дръпна в дясно :bowdown: но най голямото ми учудване беше когато в огледалото видях как тоя ИДИОТ тоново си се намести в лявата лента веднага щом го задминах а пред и зад нас нямаше други автомобили :roll:

Лично аз пък много често карам в лявата лента с висока скорост.
Даже и при риска някой да кара зад мен с по - висока.
Не виждам проблема.
При възможност, особено преди завой се изнасям в ляво.
Знам ли какво идва зад завоя?
Наскоро мах такова изживяване. По пътя Созопол - Бургас. Джуркам си аз със 140 - 150 в лявата. Идва десен завой. Пред мен в дясно камион - с около 80, на такова разстояние, че след завоя ще му настигна задницата. Подавам аз културно ляв мигач за да види човекът намеренията ми, макар че съм в другата лента. Зад мен, на доста по-голямо разстояние от това от мен до камиона фърчи една Тойота - Селянка.
И изведнъж шофьорът на камиона забавя и бие ляв мигач! Докато успея да кажа "ко стана" оня вече беше в моята лента, че взе и да спира!!!!
Натиснах спирачките и отклоних леко вляво, зер пътят отпред беше свободен.
И в следващият момент виждам на сантиметри от мен в насрещното профучава изпреварващата ме Селянка. Зер на нея и отнемат точки от талона ако набие спирачки...
Нямах никакъв избор. В рамките на половин секунда свърнах извън и обратно към камиона. Слава богу не загубих самообладание и спрях даже контролирано, а не до долу. Спрях на около педя от спрелия камион. Не знам той защо всъщност спря. Контролираното спиране изръси всичко отзад върху мен, включително и пътуващите отзад върху предните седалки. Екстремно си беше.
Чак после ми остана време да се изплаша. А зад завоя се оказа една аварирала бяла жигула и един малчуган с някакви кръшни фитки четяха заедно упътването за разгъване на светлоотразителен триъгълник.
Не знам кой ме постави в по - опасно положение. Селянката, която веднага с маневрата на камиона е завила колкото може наляво и ми се е изгубила от полезрението във завоя, а после ме притисна в кереча при условие, че имаше място 2 пъти да спре или бързият маневрен влек. Макар че за него е допустимо да е нямал разстояние да натисне спирачка и може би и шоферът му се е постреснал от нещо, иначе не виждам причина да спре.
Но оттогава - обица на ухото. В завой, дори и с малък ъгъл на завиване, по - ниска скорост и ако е десен, в лявото платно - поне видимостта е по - голяма. По далеч от големи дзверове, които ми засенчват видимостта. Който много бърза зад мен, да чака. И без това изпреварването на завой е забранено. Половин секунда нищо не подобрява, само може да влоши.
Така че, KRis_J, не ме учудва маневрата на москвича. Даже ме учудва твоята реакция. Проблем на водача на Джогана си е изборът на платно. При това той може наистина да е карал бързо, макар и не толкова, колкото теб. Не е в нарушение всеки в лявата лента, който кара по - бавно от вас. Свикнете с това.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kris_j » 26 Сеп 2007, 10:18

Незнам дали си разбрал но около нас нямаше други автомобили колкото и невероятно да звучи :mhihi: а участъка беше прав :mhihi: и основната ми идея е за това че тези т.нар. шофьори не мислят и не се съобразяват с обстановката около тях а не че си карат в ляво. Нека си кара ако иска и върху лявата мантинела но да поглежда назад и да му прищраква от време на времече не е сам че има и други коли на пътя и трябва да се съобразява с тях и с обстановката, защото ако тоя имаше и една десета от твоето мислене на пътя щеше да си погледне в огледалото да види че приближава някой да се прибере за секунда и всичко да си е ОК :D и нямаше да го споменавам тук и даже щтях да му благодаря с един клик на аварииките :bowdown: та поста ми беше против возещите се на шофьорското място а не за тва кой къде кара :mhihi: и нека не забравяме че в БГ лявата лента на магистралата е за изпреварване :cop: и аз дори когато карам по бързичко се прибирам в дясно когато има възможност :angel:
РЕСПЕКТ ЗА ВСИЧКИ МИСЛЕЩИ ПО ПЪТИЩАТА :bowdown: :bowdown: :bowdown: :bowdown:
ВЕДНЪЖ BMW ВИНАГИ BMW
МРАЗЯ ДА ПИША
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 26 Сеп 2007, 10:44

Аз разбрах, че около вас е нямало други шофьори.
Не разбрах ти защо не си бил в дясната лента, след като го претендираш.
Това си е твоя работа, не съм ти съдник, но лично мен много ме дразнят някакви, вдигнали много над ограничението и святкат и бибиткат да им освободиш ВЕДНАГА. Както ти, така и аз мога да карам в лявата лента. Както с Ролс - Ройс, така и с Джоган. Да нарушаваш правилника никак не съм длъжен да ти съдействам. Това е, което имам предвид. Не слагам точно теб в тази графа, не те знам как караш, съдя по един пост, говоря по принцип.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от kris_j » 26 Сеп 2007, 11:40

Извинявай че пак ще те репликирам но говоря за МИСЛЕНЕТО на пътя. Уважавам шофьорите като теб и нямам против да си караш в ляво защото определено на пътя си личи кой как шофира и повярвяй че ако те застигна дори и 300 :driving: в описаната от теб ситуация няма да ти присветвам или притеснявам по какъвто и да било начин а най културно ще изчакам подходящия и безопасен за всички момент да те изпреваря :D
Май се изразявам малко объркващо за което сори но основната ми идея е че качвайки се в МПС-то ставаш участник в движението а движението ни си само ти
ВЕДНЪЖ BMW ВИНАГИ BMW
МРАЗЯ ДА ПИША
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: или поне се учи ежедневно
Мечтае да кара: М3 CSL, Z4М

Мнение от Sharo » 26 Сеп 2007, 12:16

http://youtube.com/watch?v=s8E-Wb7g-1w

аве екстра сме си ние
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related
Хайде да покараме малко кола

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520 '97, E3 2500 '69
Мечтае да кара: 5GT 535i

Мнение от Lucky » 26 Сеп 2007, 12:29

За тези, които смятат че имат право да карат в лявата лента когато си поискат и за тези, които ги оправдат давам извадка от действащия Закон за Движение по Пътищата.

Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се
движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с
пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента.

Сега ако някой има да казва нещо да го каже на господа народните представители.
Затова когато сваря на магистралата някой галфон да се вози в лявата лента при положение, че дясната е свободна не само светя с фаровете но и натискам клаксона докато се махне

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от thd » 26 Сеп 2007, 12:47

Lucky, проблема е че ти нарушавайки една забрана (макс. скорост) искаш другия да спазва закона (лява лента). Ако и другия мисли като теб и получаваме Българската реалност :)

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Lucky » 26 Сеп 2007, 12:51

Някъде да съм казал с каква скорост се движа аз. Защо ми приписа нарушение дай си адреса да пратя адвоката ми да предяви граждански иск за клевета.
Последна промяна Lucky на 26 Сеп 2007, 15:27, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 26 Сеп 2007, 13:50

Lucky написа:Някъде да съм казал с какв скорост се движа аз. Защо ми приписа нарушение дай си адреса да пратя адвоката ми да предяви граждански иск за клевета.

Че кой ли пък спазва ограниченията на скоростта? :mhihi:
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: по диагонал
Мечтае да кара: E9 CSL
Детайли за колата: 2979 cc

Мнение от Radichev » 26 Сеп 2007, 13:54

Lucky написа:Някъде да съм казал с какв скорост се движа аз. Защо ми приписа нарушение дай си адреса да пратя адвоката ми да предяви граждански иск за клевета.

:mhihi: :mhihi: :mhihi:
Може и да не умреш богат, но дали ще умреш пич зависи само от теб !

Изображение

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Lucky » 26 Сеп 2007, 15:28

Feanor написа:

Че кой ли пък спазва ограниченията на скоростта? :mhihi:

Станахте двама :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от D3BEP » 26 Сеп 2007, 15:35

Lucky написа:За тези, които смятат че имат право да карат в лявата лента когато си поискат и за тези, които ги оправдат давам извадка от действащия Закон за Движение по Пътищата.

Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се
движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с
пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента.

Сега ако някой има да казва нещо да го каже на господа народните представители.
Затова когато сваря на магистралата някой галфон да се вози в лявата лента при положение, че дясната е свободна не само светя с фаровете но и натискам клаксона докато се махне

Четеш и ти закона, ама като дявола Евангелието.
Това, което си писал, е за еднолентов път без маркировка/ или двулентов с маркировка по средата - вероятно.
а ето ти и останалото.
Чл. 16. (1) На пътно платно с двупосочно движение на водача на пътно превозно средство е забранено:
1. когато платното за движение има две пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентата за насрещно движение освен при изпреварване или заобикаляне;

2. когато платното за движение има три пътни ленти - да навлиза и да се движи в крайната лява лента; навлизането и движението в средната лента е разрешено само при изпреварване или заобикаляне;

3. когато платното за движение има четири и повече пътни ленти - да навлиза и да се движи в лентите за насрещно движение.

Както виждаш, няма забрана за движение в лентите за напред. Умишлено ти подчертах точка 3, защото тя е нашият случай - път с 2 до 3 платна В ЕДНАТА ПОСОКА.
Освен това много пътища имат маркировка. Когато има стрелка напред, мога да карам напред. Когато има двойна прекъсната, трябва да се изместя вдясно. Когато има червено кръгче с автомобил над моята лента, значи там не е за автомобили. И т.н. и т.н. Тея неща са измислени именно за целта да ме приберат където ми е мястото при нужда.
Така че забележката е излишна. Приемаме, че говорим за разрешено движение в лявата лента, или най - малкото такова, не създаващо опасност.
Ако говорим за два субекта, създаващи опасност и пречещи си един на друг да създадат по - голяма опасност, тогава :mhihi: :mhihi: :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: само БМВ-а

Мнение от Pavlinius » 26 Сеп 2007, 15:40

kris_j , колега много е просто обяснението на твоето чудене. В посока от Бургас към София, има част от магистралата около Пловдив, в която част дясната лента има много повече неравности и затова пича с форда е карал в лявата. И аз съм го правил естествено като си гледам в огледалцата.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Основен Форум