За навигациите!

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 530i

Мнение от divaneto » 16 Юли 2007, 16:55

Единственият начин за прилична навигация в България за момента е покет PC с GPS навигация на NAVITEL руска програма с карти на Пелала. Картите и програмата ги има във форума на pocket bulgaria. Върпосният Pelala е направил и превод на програмата на български. Водила ме е до какви ли не забутани села и се е справяла. За София казват че имало и силуети на сгради лично аз в София не съм я ползвал. Гласовият пакет който те води по маршрута е на руски за сега.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от svilendotorg » 16 Юли 2007, 20:03

divaneto написа:Единственият начин за прилична навигация в България за момента е покет PC с GPS навигация на NAVITEL руска програма с карти на Пелала. Картите и програмата ги има във форума на pocket bulgaria. Върпосният Pelala е направил и превод на програмата на български. Водила ме е до какви ли не забутани села и се е справяла. За София казват че имало и силуети на сгради лично аз в София не съм я ползвал. Гласовият пакет който те води по маршрута е на руски за сега.

Ти прочете ли какво написах преди теб?
За София Navigon се справя добре, за България - TomTom с EEMap

автомобилен поклонник
Аватар

Re: може и да има в близко бъдеще

Мнение от Turturelo » 16 Юли 2007, 21:00

pnx написа:cecoboy бях на Х-драйв в банско и питах един от немските инструктори за навигацията. Каза ми че се работело по картата на България и до 2-3 месеца щели да бъдат готови. Но той все пак е инструктор не знам до колко има коректна информация по въпроса.

ако беше питал българския инструктор щеше да ти каже, че малко повечко време ще отнеме. Няма почти нито една фирма от големите, която да предлага точна навигационна карта за момента за милата ни татковина. Фирмите, които работят с автомобилните производители са две до колкото знам. Та за момента решението е ползване на няколко различни карти на pocket pc, но пак нивото, което имат нормалните навигации в Европа е драстично по-високо.
Вчера вечерта се мотах 3 часа из Мюнхен с едно 330i и благодарение на навигацията ми е като втори роден град. Няма нищо по-хубаво от навигацията в чужда страна. Няма нужда да помниш пътища, да ползваш карти ..

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dimitar » 17 Юли 2007, 3:16

Според скромното ми мнение, докато се появят цифрови карти на България, които поне малко да се доближават до европейските, да не говорим пък за щатските ще минат доста повече от 2-3 месеца. Тия неща не се правят от днес за утре :) .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 530i

Мнение от divaneto » 17 Юли 2007, 11:38

svilendotorg написа:
divaneto написа:Единственият начин за прилична навигация в България за момента е покет PC с GPS навигация на NAVITEL руска програма с карти на Пелала. Картите и програмата ги има във форума на pocket bulgaria. Върпосният Pelala е направил и превод на програмата на български. Водила ме е до какви ли не забутани села и се е справяла. За София казват че имало и силуети на сгради лично аз в София не съм я ползвал. Гласовият пакет който те води по маршрута е на руски за сега.

Да добре чета
NAVIGON и NAVITEL са различни програми, аз предлагам една програма с подробна карта на цяла България и големите градове, намира адреси и имена на улици + бонус заСофия и силуети на сгради нанесени на картата от кадастъра. Няма нужда да ползваш 2 програми едната за София и една за България :idea:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от svilendotorg » 05 Авг 2007, 12:08

Вече махнах Навигон-а и ТомТом-а, сега минах изцяло на iGO с новата карта :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от videlov » 05 Авг 2007, 13:44

Ползвам ТомТом 6 и Palm PDA, тъй като за Palm OS почти няма друга алтернатива. Навигацията е мн добра като софтуер, вече идва момента с картите, които за БГ са си проблем.

За ТомТом има 2 карти за източна Европа:

- Eastern Europe v608 - по-старата и единствена версия в която има България, Ромъния, Гърция и региона. За София е "сравнително" точна. Извън софия също е доста добра, нямам поглед за другите карти но казват че за извън София тази за ТомТом е най-добра.

- Eastern Europe v680 - Съвсем нова версия за съжаление не съдържа нашия регион, ами най-източно съдържа Хърватска, Словения, Словакия, Унгария и т.н.

eто няколко мн полезни отправни точки за GPS software for PDA:
http://forum.pocketbulgaria.com/viewforum.php?f=26
http://4pda.ru/forum/index.php?showforum=16
http://forum.ppcwarez.org/viewforum.php?f=57

ПС: ако не е за Palm, софтуер за Symbian и Windows има доста повече и най-добрия вариянт е Ozi Explorer и калибриране на карти взети като screenshots от разни Web Map sites (e.g. http://mappoint.msn.com).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 05 Авг 2007, 15:42

divaneto написа:
svilendotorg написа:

Да добре чета
NAVIGON и NAVITEL са различни програми, аз предлагам една програма с подробна карта на цяла България и големите градове, намира адреси и имена на улици + бонус заСофия и силуети на сгради нанесени на картата от кадастъра. Няма нужда да ползваш 2 програми едната за София и една за България :idea:

Divaneto е прав. На покета имам 5 различни навигации, но никоя не може да се сравни с картата, която Pelala направи за Navitel, Russa или I-Navi. Вярно интерфейса е далеч от най- добрите, но точността е по- важна все пак. I Go също усилено работят върху карта на Бг, доколкото знам. Има и някои др добри решения като картата на Геотрейд, но тя вече не е безплатна и е за Гармин.
Навигация за мобилни тел също има, за старите симбиани до V3 има работещ Route 66 и TomTom, за V3 за сега е само Tomtom 6. Ако не пътувате по някакви странни и далечни дестинации обаче не виждам за какво ви е отделна навигация, ако я има в колата- добре дошло, но ако трябва да се дават пари отделно не виждам смисъла.
За тази в колите има марки, които ползват вече що годе пълноценна навигация в Бг, но явно за БМВ България не е някаква приоритетна дестинация.
А за нокиите с вградени ГПС- и не се радвайте предварително, там набора от програми, които могат да се ползват е силно ограничен ;)
Изображение

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 05 Авг 2007, 16:25

софтуера на BMW го прави Naviteq, а като гледам имат и отношение към България, така че може и да са готови в скоро време.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 05 Авг 2007, 18:44

То на Навтек има работеща навигация за България ако не се лъжа, предлагат я в Нисан. Подробна карта с рутиране за 28 града :shock:
Изображение

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 05 Авг 2007, 19:06

btw фирмата е Navteq :uups: :uups: :uups:

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 05 Авг 2007, 19:11

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F01 750LI Xdrive

Мнение от jivko81 » 05 Авг 2007, 23:21

Да не би случайно и навигацията за България да е предвидена за пускане. :?:

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 08 Авг 2007, 9:48

все в някакъв момент ще я пуснат ..

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 08 Авг 2007, 15:29

ТомТом версия 2007 за PDA и Smartphone (WindowsMobile 5 и6) има карта на западна Европа и то много подробна (на DVD - инсталирана на Flash карта около 1.8 GB). Гърция и България и Румъния ги няма естествено - просто те нямат дигитализирани карти за териториите и градовете си за да ги ползват различни производители като TomTom.
Иначе софтуера и картите са перфектни.

ПредишнаСледваща

Назад към Основен Форум