Кратко разясняване за частни лица относно връщането на ДДС..

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: m52 e36
Мечтае да кара: е38 ;)
Детайли за колата: е36

Мнение от t0sh » 11 Яну 2007, 0:35

bmwdriver написа:За това има ЕКУ,дет може да се чипоса малко,ама в обратна посока :mhihi:
Има да се чудят как върви с тая бедна смес ;)

ъъ ама защо си мисля че в Германия след като за спойлер минаваш TUV за да можеш да си в движение, и за чипосване минаваш - иначе те съдират от глоби и затвори... а след като минаваш, дали е разрешено такова ЕКУ - точно защото можеш да заобиколиш емисиите? а и да е разрешено, ще трябва да си караш с него, защото върнеш ли старото аре пак на преглед и те дрънкат за емисии;)
това за по протокола :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: на 1,6 бара
Мечтае да кара: 911

Мнение от bmwdriver » 11 Яну 2007, 0:36

А кой ще разбере :?:
ЕКУ-то не се сменя,а само се коригират някои таблици в стандартната програма ;)
'91 Е36 32?i 24V- тия с детските болести и многото екстри 8)
Изображение
Driver's Racing Team
KBDremap

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от t0sh » 11 Яну 2007, 0:45

bmwdriver написа:А кой ще разбере :?:
ЕКУ-то не се сменя,а само се коригират някои таблици в стандартната програма ;)

то така и така стана безобразен оффтопик, сори на автора :)

може би няма да те хванат, но по принцип си мисля че при техния преглед задължително закачат на компа - и ако се усетят, като ги гледам какви са им глобите, се прощаваш с няколко хилядарки... + няколко месеца затвор, при късмет условно... след като за 3 пъти хванат без билет в градския транспорт си 1000++ евро и по закон могат да те съдят (и го правят) и можеш да лежиш 6 месеца като стой та гледай, си представи за необявени модификации и подминаване на емисии ;)

п.с. пътувам еднипът с автобуса, спира го полиция преди Мюнхен, на 20 случайни пътника документите.. след 20 мин се качват и викат на единия българин 'имаш глоба от 100 евро преди X месеца, сега с лихвите са 346 евро, плащаш или 20 дена затвор - оня 'ма аз нямам толкова в мене' - те 'ок' щрак белезниците аре в колата и чао, и аз :shock: :shock: :shock:
майка с дете 'къде е документа X' - 'ми аз така минах всички граници, никой не ми го е искал' - 'без него детето се води отвлечено по нашите закони' - дан белезници и в колата.. аз тотално :shock: :shock: :shock: и да не продължавам, щото викнаха още 2 коли да натоварят хората с белезници...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: на 1,6 бара
Мечтае да кара: 911

Мнение от bmwdriver » 11 Яну 2007, 1:01

Ма ние живеем в България.Тук 10 лв. правят чудеса :mhihi:

За промените в ЕКУ-то няма как да се усетят.
'91 Е36 32?i 24V- тия с детските болести и многото екстри 8)
Изображение
Driver's Racing Team
KBDremap

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от t0sh » 11 Яну 2007, 1:04

bmwdriver написа:Ма ние живеем в България.Тук 10 лв. правят чудеса :mhihi:

За промените в ЕКУ-то няма как да се усетят.

да, прав си ;) но темата все пак тръгна покрай внасяне отвън и примерно Германия, и че вероятно ще се иска валиден преглед на колата при взимането ОТТАМ..
заключение - като гледам какво ни готвят и как се очертава, пак няма да караме баш по закона и полицаите ще работят щастливи на минимални заплати :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 11 Яну 2007, 1:14

е да, ако си говорим за някакви "тотални" морги, сигурно катализатора няма да е достатъчен. но аз не бих си купил такава кола.
хванах се за това, че каза 1-2 хиляди евро за да я вкараш в емисии ;)
иначе в германия е сериозна работата наистина, но според мен ако не правят изненадващи проверки, няма никакъв проблем да караш с различни чипове ;) някой има ли идея как се легализира афтърмаркет ЕКУ там ?

п.с. хубаво е някой да раздели темата и да я хвърли в един друг форум ;)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от t0sh » 11 Яну 2007, 1:34

[steeN] написа:е да, ако си говорим за някакви "тотални" морги, сигурно катализатора няма да е достатъчен. но аз не бих си купил такава кола.
хванах се за това, че каза 1-2 хиляди евро за да я вкараш в емисии ;)
иначе в германия е сериозна работата наистина, но според мен ако не правят изненадващи проверки, няма никакъв проблем да караш с различни чипове ;) някой има ли идея как се легализира афтърмаркет ЕКУ там ?

п.с. хубаво е някой да раздели темата и да я хвърли в един друг форум ;)

аз лично когато живеех в Мюнхен, съм обикалял и съм виждал не-малко доста читави коли, неминали преглед и продаващи се 'export only' само заради емисии - със сигурност далеч от понятието 'морги'. просто са им доста строги изискванията.

а иначе наистина май ще е хубаво да се сплитне темата на 2, за ДДС / емисии :mhihi:

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 11 Яну 2007, 12:47

Тош аз все пак си мисля,че когато човек е решил да направи пазар от германия той е на ясно че ще изхарчи една торба пари за спане и ядене щото там е дебелата лайсна от всякъде(щом си живял знаеш много добре).Та едва ли ще има бум в вкарването на Е30 разбираш ли на къде клоня.Всеки сам преценява и приготвя повечко пари за читава кола.Разликата идва в това че там колите са много и имаш голям избор а не като тук само морги които са докарани за без пари от джамбазите с какви ли не дефекти които после са оправени у нас тънкъна естествено(връзано с тиксо и тел).Там като вземеш кола с ТЮВ от частно лице или от авто къща(тъй като вече сме пълноправен член на ЕС ония ти дава една година гаранция на колата и ако тя не е в ред и те преебе ще му разгонят фамилията че те е преметнал сещаш ли се?За това според мен е по добрия вариант за покупка на кола от колкото от БГ.Естествено това не важи за коли които струват 1000Е за такива не е икономически изгодно да ходиш да ги докарваш,но за автомобил който е около 3000-4000Е напълно си заслужава.
По горе си написал как се взима тюв и колко са стоги техните изисквания,да така е.Ето точно заради това колите им са добре поддържани и са в добро състояние.В италия далеч не е такъв контрола и изискванията са много по малки ,за това и колите там са по големи бараки ако мога така да се изразя.

Някой по горе питаше какво става ако колата няма ТЮВ.
Еми трябва да си луд да я вземеш факта че ТЮВ-а важи три години трябва да ти говори колко е зле една кола за да няма.
Ако няма не можеш да вземеш червени номера със застраховка,а само от жълтите.Иначе няма да е проблем да я регистрираш и у нас само ,че преди това ще трябва да я прекараш на преглед.
А и да вметна по въпроса за покупка на кола от частно лице.
За какво ДДС за кви 5лв. е как частното лице ще си го е прибрало....
направо ме заболя корема да се смея. ;)
На всяка една кола се плаща ДДС още когато се копува като НОВА.
Следователно после при всяка нейна продажба то не се събира, с изключение на случаите в които примерно колата е оставена в АВТОКЪЩА тогава се начислява ДДС на печалбата на търговеца ;)
Но когато идеш в една авто къща цената на табелата е крайна и тя е със всичко начислено,просто вече забравяш за връщането на тяхното ДДС на излизане от германия,защото ти дефакто не правиш износ.
Дано да съм бил полезен!
Айде със здраве !!!

Който го е страх от мечки ,не ходи в гората ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring
Мечтае да кара: V8 Bi-turbo
Детайли за колата: пенсионерска

Мнение от Tvrrr » 11 Яну 2007, 13:32

Може ли в крайна сметка някой от най-информираните и знаещи участници в темата да я обобщи с финална версия и всички такси??

Благодаря :D

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring
Мечтае да кара: V8 Bi-turbo
Детайли за колата: пенсионерска

Мнение от Tvrrr » 11 Яну 2007, 13:32

Може ли в крайна сметка някой от най-информираните и знаещи участници в темата да я обобщи с финална версия и всички такси??

Благодаря :D

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от t0sh » 11 Яну 2007, 14:13

vld написа:...
Ако няма не можеш да вземеш червени номера със застраховка,а само от жълтите.Иначе няма да е проблем да я регистрираш и у нас само ,че преди това ще трябва да я прекараш на преглед.
...

всичко съм съгласен само това не, точно това са приели или ще приемат или е влязло/ще влезе в сила вероятно - че НЕ МОЖЕШ да регистрираш кола тук, без да е имала TUV в момента на покупката ТАМ - така искат да ограничат малко 'бараките', и са си прави...
уф не мога да намеря статията, отказвам се след 20 мин търсене :(
някой бюрократ се изказваше че точно това целят с този нов закон и че ще се въведе, за да намалят 'врътките' :) като още се туткат заради разни специфични неща и спомена нещо за от Италия че ще искат сервизни книжки и незнам какво още защото еди-какво си...

за обобщение само накратко моет виждане:
ДДС се плаща на колата независимо тук или там е платено, и има минимални такси при вноса. Цената се вдига вероятно от това TUV изискване обсъждано по-горе ;) плюс от това че имаше по автокъщи далаверски коли с изтеглено ДДС (16% надолу) а тук никой не питаше за ДДС досега, само такса мощност... сега ако се вкара такава, се думва и ДДС-то на нея и аре :)
та базовата цена:
преди - без ДДС и без TUV, тука минава КАТ от раз.
сега - ДДС задължително и TUV - грубо 30-40% + в сравнение с досега изгодните... но0 пък няма такси почти никакви ;) за мен е напратика същата работа
Последна промяна t0sh на 11 Яну 2007, 14:20, променена общо 1 път

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 11 Яну 2007, 14:19

t0sh написа:
vld написа:...
...

всичко съм съгласен само това не, точно това са приели или ще приемат или е влязло/ще влезе в сила вероятно - че НЕ МОЖЕШ да регистрираш кола тук, без да е имала TUV в момента на покупката ТАМ - така искат да ограничат малко 'бараките', и са си прави...
уф не мога да намеря статията, отказвам се след 20 мин търсене :(
някой бюрократ се изказваше че точно това целят с този нов закон и че ще се въведе, за да намалят 'врътките' :) като още се туткат заради разни специфични неща и спомена нещо за от Италия че ще искат сервизни книжки и незнам какво още защото еди-какво си...

Дано да е така в края на краищата така е по добре.
Аз предпочитам да знам че всички коли които идват тук отговарят на някакви изисквания ако ги мерят с немския тюв ще е екстра.
За съжаление и това си има цака.
В гегмания също можеш да извадиш ТЮВ "без дори да минеш канала"
Но все пак друго ще е.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от t0sh » 11 Яну 2007, 14:24

ааа освен че точно едитвах докато си писал, и един п.с.:

дори да ни натресат 2 пъти по-големи такси, моето мнение е че ще се купува яко, защото до 1 година максимум две, ще ограничат вероятно възрастта на колите. като кажат 'ми стандарт, не може, замърсяване, безопасност, интеграция ала бала - няма ли евро4 колата - не се регистрира от извън .бг' и земи само коли 2003 г. ++

дали ще изкупиме най-после моргите тогава? :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 11 Яну 2007, 15:22

t0sh написа:аз лично когато живеех в Мюнхен, съм обикалял и съм виждал не-малко доста читави коли, неминали преглед и продаващи се 'export only' само заради емисии - със сигурност далеч от понятието 'морги'. просто са им доста строги изискванията.

какво имаш предвид под читави? явно цените на ремонтите са много дебели и ги спират, щом само за проблем по-горивната система са готови да продадат колата.

t0sh написа:ДДС се плаща на колата независимо тук или там е платено, и има минимални такси при вноса.

добре, каква е идеята на този европейски съюз за общ икономически пазар, като ще плащаш ДДС по няколко пъти? не мога да се съглася с това ;)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ентусиаст
Аватар

Мнение от euroto » 11 Яну 2007, 15:49

Здравейте

аз лично съм си купувал кола Мерцедес от Бремен от магазина на мерцедес втора употреба и ми начислиха ДДС, което ми върнаха в едноседмичен срок като от границата на Австрия с Унгария ми разписаха документ който удостоверява, че имам да си прибирам ДДС, после тоя документ го върнах в Мерцедес по пощата и парите бяха преведени по банкова сметка от МЕРЦЕДЕС!

Нека някой обясни как се е случило това при положение, че някой каза, че нямало такива истории с ДДС-та ??? :roll:

В Германия почти за всичко минаваш ТЮВ и всичко подробно ти е описано в талона на колата! Аз лично съм виждал как полицаи на една бензиностанция бяха вдигнали капака на една кола и осветяваха с фенер после гледаха гумите и ауспуха на колата и мисля, че с нещо не бяха съгласни, но не изчаках да видя какво ще се случи ...
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Основен Форум