Кратко разясняване за частни лица относно връщането на ДДС..
Модератор: Общи модератори
55 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
Кратко разясняване за частни лица относно връщането на ДДС..
Здравейте, колеги. Прочетох няколкото теми относно отпадането на ДДС-то на леките автомобили втора ръка внесени от чужбина от началото на 2007 г. интересува ме , като часно лице, при изнасяне на закупена кола от Германия (BMW - естествено
), ще ми бъде ли върнато ДДС-то. Колата вероятно ще се купи от автокъща... или как да се направи така, че да не се налага там да го плащам?
Аз още се точа на Z3 и вече цените станаха направо ДОБРИ, няма ли и други желаещи за покупка на Z3
. Ta ще се оглеждам за по маломощно Z3- до 163 к.с. - да не плащам акциз
Т.е. ако там се продава за окло 7500 евро с ДДС по фактура (на границата ще ми върнат ли 1425 евро????), ... от 01.01.2007 разбрах, че в Германия ДДС-то е 19%, а не 16%, това така ли е
?
Мерси предварително, за всеки компетентен отговор

Аз още се точа на Z3 и вече цените станаха направо ДОБРИ, няма ли и други желаещи за покупка на Z3

Т.е. ако там се продава за окло 7500 евро с ДДС по фактура (на границата ще ми върнат ли 1425 евро????), ... от 01.01.2007 разбрах, че в Германия ДДС-то е 19%, а не 16%, това така ли е

Мерси предварително, за всеки компетентен отговор

- t0sh
- старши ентусиаст
-
- Кара: m52 e36
- Мечтае да кара: е38 ;)
- Детайли за колата: е36
което напрактика е прието, но се туткат още май дали е в сила, е че колата трябва да има платено ДДС - т.е. ако си го вземеш там от 'границата' (което ме съмнява да стане вече м//у другото защото не я изнасяш от ЕУ), или пък там не е платено, то ще те некарат да го платиш тук при вноса. Ако си има ДДС вече колата, не се добавя при вноса тука ДДС.
другото оскъпяване е изискването за валиден технически преглед на внесените коли... но също май се мотаят още, та може би има все още 'минаване метър' докато влязат в час
все пак разликата межу един немски TUV и тукашния КАТ, е меко казано колосална
другото оскъпяване е изискването за валиден технически преглед на внесените коли... но също май се мотаят още, та може би има все още 'минаване метър' докато влязат в час

- AlibiTu
- ентусиаст
-
- Кара: BMW M6 Cabrio V10 manual
- Детайли за колата: Единственото в Европа M6 Cabrio V10 с ръчни скорости
Щяха да ти го върнат, ако България не е в ЕС и ако колата, която купуваш има Mehrwertsteuerausweisbar (т.е. ДДС може да се изземе обратно). Не си правете такива тънки сметки
Глупави няма на тоя свят.
Ся сички ако си мислят, че ще си вземат 19% ДДС от немците и ще си вкарат кола в БГ без да платят грам на границата са влезли в един Блокбастър

Ся сички ако си мислят, че ще си вземат 19% ДДС от немците и ще си вкарат кола в БГ без да платят грам на границата са влезли в един Блокбастър

Е30 325 > Е30 318ис (М50Б25) > Е36 316 > Е38 728 > F32 435i > E64 M6 V10
- Joro_Paveto
- ентусиаст
-
- Кара: '99 E46 318i; '01 E53 3.0i
ДДС няма да ти върнат на нашата граница, тъй като вече сме в ЕС. Щом купуваш колата от Германия плащаш там цена с ДДС.
Но все пак чакаме, някой да вкара кола и да напише със сигурност как стоят нещата. Но, че няма да ти върнат ДДС на нашата граница е 100%
Но все пак чакаме, някой да вкара кола и да напише със сигурност как стоят нещата. Но, че няма да ти върнат ДДС на нашата граница е 100%
Лека нощ, добър ден, пак съм с моя...
Е, то е ясно, че на нашата граница, нема да ми върнат ДДС-то, те тук нищо не дават
, но примерно на тяхната граница не ги интересува колата в Русия, Украйна, Сърбия, България или Полша отива и мисля, че ще ми върнат ДДС-то - като на часно лице, щото нема да съм фирма, а тук кат си часно лице не се интересуват дали е платено ДДС-то или не
. (тук май-не съм прав, ...след четене... по форума
).. и все пак може май-неква врътка да стане?
Айде, нема ли вкарани 5-6 Z3 тези дни
, да кажете как е!
Май, че чакаме и май сега в тези дни още от министерството кат не са се усетили требе да се вкарат повечко BMW-та тук.
Мерси, колеги, за отговорите. Засега немам пари, но МЕЧТИ още - да

Айде, нема ли вкарани 5-6 Z3 тези дни

Май, че чакаме и май сега в тези дни още от министерството кат не са се усетили требе да се вкарат повечко BMW-та тук.
Мерси, колеги, за отговорите. Засега немам пари, но МЕЧТИ още - да

Когато купуваш автомобил от Германия, цената която ти е обявена е тази която ще платиш и за това, че сме в ЕС няма да ти начислят ДДС на границата, защото реално няма граница, която пресичаш. Което ще рече че ти реално не внасяш автомобила, а само сменяш собственника му. Можеш да си караш колата с немски или по желание с български номера. Това са така наречените вътршнообщностни сделки. Единственото предимство е както някой по-горе каза, ако автомобила е на фирма, която ползва данъчен кредит (ДДС) и реши да ти го продаде, то тя възстановява на държавата, от която е закупила автомобила това ДДС. Ти заплащаш цената на автомобила с ДДС и твое право е да си ползваш данъчния кредит в България.

- vitamincpp
- ентусиаст
-
- Кара: e46 330Ci convertible
Когато купуваш кола в германия от частно лице цената и не е с ДДС а такава каквато се споразумеете и нищо не можеш да си върнеш. Ако е от автокъща се слага ДДС само на търговската надценка но пак не можеш да си го върнеш ако не си регистрирана фирма по ДДС. За тоя ТЮФ мисля че не е голям проблем понеже те всички коли в Германия са с такъв ако са в движение. Друг е върпоса ако остава още малко време до края му но това нас не ни засяга - никой няма да постави условие колата да има ТЮФ за още 2 години напред примерно
Така че ясно ще е - вземаш оттам каквото ти харесва до 163 коня, носиш я тук регистрираш я за някой скромен лев и караш
И аз имам много голям мерак за Z3 но още не съм се навил дотам че да тръгна да продавам моята -- не мога да си позволя да имам 2 БМВта 

- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Joro_Paveto написа:ДДС няма да ти върнат на нашата граница, тъй като вече сме в ЕС. Щом купуваш колата от Германия плащаш там цена с ДДС.
Е колко пъти да го напиша

А по темата ,ако колата която, искаш да купиш е на цена 7000Е в авти къща,купуваш и не ти се връща нищо защото ти вече не правиш износ от гррмания (Експорт) трябва да има ТЮВ и оригиналния талон с който е била регистрирана в Германия + договор за покупко продажба.
Това е всичко което трябва да знаеш като си дойдеш в БГ имаш 30лв. на границата и 60лв. за номера в КАТ.Това е за сега понеже още не са регламентирани ЕКО таксите и не се събират щом това стане ще има и ЕКО такса в зависимост от възръстта на автомобила от 50 до 250 лв.
като максималната се предвижда да е за автомобили произведени преди 1992г.
Успех!
А да допълня въз основа на ТЮВ-а в КАТ ви дават талонче за минат преглед който важи за една година дефакто той доказва че колата е в състояние да се движи по улиците!Същото важи за италянския БРИФ

Обърках се вече...
Значи с 2 думи, като платиш ДДС в Германия, вкарваш дзверо тука плащаш си еко такса и регистрационните такси и тва е? А ако не платиш ДДС в Германия си го плащаш тук и пак еко таксата и регистрацията. Тва ли е цялата игра? Нема начин да платиш 2 пъти ДДС нали?
ЕДИТ: А ако няма ТЮВ, тука не може ли да се прекара на преглед преди регистрацията?
ЕДИТ2: ВЛД по некъв начин мнението ти мина преди моето, явно на предния едит
та ми отговори на някои въпроси, но все пак ако няма ТЮВ или там прегледа на съответната страна кво правиме???

Значи с 2 думи, като платиш ДДС в Германия, вкарваш дзверо тука плащаш си еко такса и регистрационните такси и тва е? А ако не платиш ДДС в Германия си го плащаш тук и пак еко таксата и регистрацията. Тва ли е цялата игра? Нема начин да платиш 2 пъти ДДС нали?

ЕДИТ: А ако няма ТЮВ, тука не може ли да се прекара на преглед преди регистрацията?

ЕДИТ2: ВЛД по некъв начин мнението ти мина преди моето, явно на предния едит

_!_
- TheBoss
- Полковника
-
- Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло
1 вариант: частно лице купува кола от частно лице. Никой не начислява ДДС и никой не плаща ДДС в България(защото не е внос. Все тая дали купуваш от Дюселдорф или от Дупница).
2 вариант: частно лице купува кола от автокъща. Джамбазинът си е начислил ДДС на разликата между цената, която е платил на Ханс и цената, на която ще продаде колата на Иван. Иван се прибира в България и не плаща нищо.
Ясно е, че и при двата случая не се връща никакво ДДС. Далаверата е само в онези 2500-3000 лв. които си спестяваме(ДДС-то на митото, което плащахме преди 1.1.07г.)
3 вариант: фирма, регистрирана по ДДС в България купува кола от частно лице в Германия. Виж вариант 1. Отделно от това не може да си приспадне ДДСто.
4 вариант: фирма регистрирана по ДДС в България си купува кола от автокъща в Германия. ДДС-то е начислено съобразно вариант 2. Ако колата е седемместна и нагоре когато се регистрира в България собственикът може да си възстанови ДДС-то, което обаче не е на стойността на сделката, а само на разликата между цената, на която е продадена от Ханс на джамбазина и цената, на която ЕТ Иван Глупакът е купил от джамбазина.
2 вариант: частно лице купува кола от автокъща. Джамбазинът си е начислил ДДС на разликата между цената, която е платил на Ханс и цената, на която ще продаде колата на Иван. Иван се прибира в България и не плаща нищо.
Ясно е, че и при двата случая не се връща никакво ДДС. Далаверата е само в онези 2500-3000 лв. които си спестяваме(ДДС-то на митото, което плащахме преди 1.1.07г.)
3 вариант: фирма, регистрирана по ДДС в България купува кола от частно лице в Германия. Виж вариант 1. Отделно от това не може да си приспадне ДДСто.
4 вариант: фирма регистрирана по ДДС в България си купува кола от автокъща в Германия. ДДС-то е начислено съобразно вариант 2. Ако колата е седемместна и нагоре когато се регистрира в България собственикът може да си възстанови ДДС-то, което обаче не е на стойността на сделката, а само на разликата между цената, на която е продадена от Ханс на джамбазина и цената, на която ЕТ Иван Глупакът е купил от джамбазина.

Re: Кратко разясняване за частни лица относно връщането на Д
... от 01.01.2007 разбрах, че в Германия ДДС-то е 19%, а не 16%, това така ли е? ...
16 % си е ДДС - то

- Един
-
Вече кара БМВ
-
- Кара: Миксер. BMW i4 M50
5-ти Вариант (ОПТИМИСТИЧЕН) - Купуваш кола от автокъща в Германия, като си зимаш всички фактури мерверщоери и т.н. Минаваш през Сърбия. На излизане от ЕС ти удрят един печат. Влизаш в България и си регистрираш колата. След това се опитваш да си вземеш ДДС-то в Сърбия.
Ако мине си на бял кон.
Ама сигурно всичко се документира и може не само да не си вземеш ДДС-то ами и да изгориш за данъчна измама.
Ако мине си на бял кон.
Ама сигурно всичко се документира и може не само да не си вземеш ДДС-то ами и да изгориш за данъчна измама.
Преди да монтирате нещо "спортно" на автомобила си, поинтересувайте се поне за какъв спорт е.
Един написа:5-ти Вариант (ОПТИМИСТИЧЕН) - Купуваш кола от автокъща в Германия, като си зимаш всички фактури мерверщоери и т.н. Минаваш през Сърбия. На излизане от ЕС ти удрят един печат. Влизаш в България и си регистрираш колата. След това се опитваш да си вземеш ДДС-то в Сърбия.
Ако мине си на бял кон.
Хъх тва ми звучи малко налудничаво! Нали най-малкото се водиш гражданин на ЕС, никой няма да ти върне ДДС .... поне така си мисля де ..

_!_
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Най-добрия вариант е да отидеш и да я вземеш от частно лице.... тогава и ДДС няма да платиш
Но тогава си е доста до късмет, че е много по-трудно да намериш читаво от човек, освен ако нямаш вече връзките 

55 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4