Кратко разясняване за частни лица относно връщането на ДДС..

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

Кратко разясняване за частни лица относно връщането на ДДС..

Мнение от Морис » 10 Яну 2007, 13:19

Здравейте, колеги. Прочетох няколкото теми относно отпадането на ДДС-то на леките автомобили втора ръка внесени от чужбина от началото на 2007 г. интересува ме , като часно лице, при изнасяне на закупена кола от Германия (BMW - естествено :mhihi: ), ще ми бъде ли върнато ДДС-то. Колата вероятно ще се купи от автокъща... или как да се направи така, че да не се налага там да го плащам?

Аз още се точа на Z3 и вече цените станаха направо ДОБРИ, няма ли и други желаещи за покупка на Z3 :D :) . Ta ще се оглеждам за по маломощно Z3- до 163 к.с. - да не плащам акциз ;)

Т.е. ако там се продава за окло 7500 евро с ДДС по фактура (на границата ще ми върнат ли 1425 евро????), ... от 01.01.2007 разбрах, че в Германия ДДС-то е 19%, а не 16%, това така ли е :help: ?

Мерси предварително, за всеки компетентен отговор :P

старши ентусиаст
Аватар
Кара: m52 e36
Мечтае да кара: е38 ;)
Детайли за колата: е36

Мнение от t0sh » 10 Яну 2007, 14:03

което напрактика е прието, но се туткат още май дали е в сила, е че колата трябва да има платено ДДС - т.е. ако си го вземеш там от 'границата' (което ме съмнява да стане вече м//у другото защото не я изнасяш от ЕУ), или пък там не е платено, то ще те некарат да го платиш тук при вноса. Ако си има ДДС вече колата, не се добавя при вноса тука ДДС.
другото оскъпяване е изискването за валиден технически преглед на внесените коли... но също май се мотаят още, та може би има все още 'минаване метър' докато влязат в час :) все пак разликата межу един немски TUV и тукашния КАТ, е меко казано колосална

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW M6 Cabrio V10 manual
Детайли за колата: Единственото в Европа M6 Cabrio V10 с ръчни скорости

Мнение от AlibiTu » 10 Яну 2007, 14:05

Щяха да ти го върнат, ако България не е в ЕС и ако колата, която купуваш има Mehrwertsteuerausweisbar (т.е. ДДС може да се изземе обратно). Не си правете такива тънки сметки ;) Глупави няма на тоя свят.
Ся сички ако си мислят, че ще си вземат 19% ДДС от немците и ще си вкарат кола в БГ без да платят грам на границата са влезли в един Блокбастър :mhihi:
Е30 325 > Е30 318ис (М50Б25) > Е36 316 > Е38 728 > F32 435i > E64 M6 V10

ентусиаст
Аватар
Кара: '99 E46 318i; '01 E53 3.0i

Мнение от Joro_Paveto » 10 Яну 2007, 14:06

ДДС няма да ти върнат на нашата граница, тъй като вече сме в ЕС. Щом купуваш колата от Германия плащаш там цена с ДДС.
Но все пак чакаме, някой да вкара кола и да напише със сигурност как стоят нещата. Но, че няма да ти върнат ДДС на нашата граница е 100%
Лека нощ, добър ден, пак съм с моя...

Потребител
Аватар

Мнение от Морис » 10 Яну 2007, 14:53

Е, то е ясно, че на нашата граница, нема да ми върнат ДДС-то, те тук нищо не дават :( , но примерно на тяхната граница не ги интересува колата в Русия, Украйна, Сърбия, България или Полша отива и мисля, че ще ми върнат ДДС-то - като на часно лице, щото нема да съм фирма, а тук кат си часно лице не се интересуват дали е платено ДДС-то или не :mhihi: . (тук май-не съм прав, ...след четене... по форума :confused: ).. и все пак може май-неква врътка да стане? :uups:
Айде, нема ли вкарани 5-6 Z3 тези дни :D 8) , да кажете как е!
Май, че чакаме и май сега в тези дни още от министерството кат не са се усетили требе да се вкарат повечко BMW-та тук.

Мерси, колеги, за отговорите. Засега немам пари, но МЕЧТИ още - да ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Eli » 10 Яну 2007, 15:27

Когато купуваш автомобил от Германия, цената която ти е обявена е тази която ще платиш и за това, че сме в ЕС няма да ти начислят ДДС на границата, защото реално няма граница, която пресичаш. Което ще рече че ти реално не внасяш автомобила, а само сменяш собственника му. Можеш да си караш колата с немски или по желание с български номера. Това са така наречените вътршнообщностни сделки. Единственото предимство е както някой по-горе каза, ако автомобила е на фирма, която ползва данъчен кредит (ДДС) и реши да ти го продаде, то тя възстановява на държавата, от която е закупила автомобила това ДДС. Ти заплащаш цената на автомобила с ДДС и твое право е да си ползваш данъчния кредит в България.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330Ci convertible

Мнение от vitamincpp » 10 Яну 2007, 15:42

Когато купуваш кола в германия от частно лице цената и не е с ДДС а такава каквато се споразумеете и нищо не можеш да си върнеш. Ако е от автокъща се слага ДДС само на търговската надценка но пак не можеш да си го върнеш ако не си регистрирана фирма по ДДС. За тоя ТЮФ мисля че не е голям проблем понеже те всички коли в Германия са с такъв ако са в движение. Друг е върпоса ако остава още малко време до края му но това нас не ни засяга - никой няма да постави условие колата да има ТЮФ за още 2 години напред примерно :) Така че ясно ще е - вземаш оттам каквото ти харесва до 163 коня, носиш я тук регистрираш я за някой скромен лев и караш :mhihi: И аз имам много голям мерак за Z3 но още не съм се навил дотам че да тръгна да продавам моята -- не мога да си позволя да имам 2 БМВта :)

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 10 Яну 2007, 15:58

Joro_Paveto написа:ДДС няма да ти върнат на нашата граница, тъй като вече сме в ЕС. Щом купуваш колата от Германия плащаш там цена с ДДС.
Но все пак чакаме, някой да вкара кола и да напише със сигурност как стоят нещата. Но, че няма да ти върнат ДДС на нашата граница е 100%

Е колко пъти да го напиша ;)
А по темата ,ако колата която, искаш да купиш е на цена 7000Е в авти къща,купуваш и не ти се връща нищо защото ти вече не правиш износ от гррмания (Експорт) трябва да има ТЮВ и оригиналния талон с който е била регистрирана в Германия + договор за покупко продажба.
Това е всичко което трябва да знаеш като си дойдеш в БГ имаш 30лв. на границата и 60лв. за номера в КАТ.Това е за сега понеже още не са регламентирани ЕКО таксите и не се събират щом това стане ще има и ЕКО такса в зависимост от възръстта на автомобила от 50 до 250 лв.
като максималната се предвижда да е за автомобили произведени преди 1992г.
Успех!

А да допълня въз основа на ТЮВ-а в КАТ ви дават талонче за минат преглед който важи за една година дефакто той доказва че колата е в състояние да се движи по улиците!Същото важи за италянския БРИФ
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Space » 10 Яну 2007, 16:04

Обърках се вече... :roll:
Значи с 2 думи, като платиш ДДС в Германия, вкарваш дзверо тука плащаш си еко такса и регистрационните такси и тва е? А ако не платиш ДДС в Германия си го плащаш тук и пак еко таксата и регистрацията. Тва ли е цялата игра? Нема начин да платиш 2 пъти ДДС нали? :D

ЕДИТ: А ако няма ТЮВ, тука не може ли да се прекара на преглед преди регистрацията? :mhihi:

ЕДИТ2: ВЛД по некъв начин мнението ти мина преди моето, явно на предния едит :) та ми отговори на някои въпроси, но все пак ако няма ТЮВ или там прегледа на съответната страна кво правиме???
_!_

Полковника
Аватар
Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло

Мнение от TheBoss » 10 Яну 2007, 16:32

1 вариант: частно лице купува кола от частно лице. Никой не начислява ДДС и никой не плаща ДДС в България(защото не е внос. Все тая дали купуваш от Дюселдорф или от Дупница).
2 вариант: частно лице купува кола от автокъща. Джамбазинът си е начислил ДДС на разликата между цената, която е платил на Ханс и цената, на която ще продаде колата на Иван. Иван се прибира в България и не плаща нищо.
Ясно е, че и при двата случая не се връща никакво ДДС. Далаверата е само в онези 2500-3000 лв. които си спестяваме(ДДС-то на митото, което плащахме преди 1.1.07г.)
3 вариант: фирма, регистрирана по ДДС в България купува кола от частно лице в Германия. Виж вариант 1. Отделно от това не може да си приспадне ДДСто.
4 вариант: фирма регистрирана по ДДС в България си купува кола от автокъща в Германия. ДДС-то е начислено съобразно вариант 2. Ако колата е седемместна и нагоре когато се регистрира в България собственикът може да си възстанови ДДС-то, което обаче не е на стойността на сделката, а само на разликата между цената, на която е продадена от Ханс на джамбазина и цената, на която ЕТ Иван Глупакът е купил от джамбазина.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Space » 10 Яну 2007, 16:39

Шефе ей това исках да чуя!!!!!!! Мерси за изчерпателния отговор. След този пост не би трябвало да има повече въпроси! :bchug:
_!_

ентусиаст
Аватар

Re: Кратко разясняване за частни лица относно връщането на Д

Мнение от euroto » 10 Яну 2007, 16:42

... от 01.01.2007 разбрах, че в Германия ДДС-то е 19%, а не 16%, това така ли е :help: ? ...

16 % си е ДДС - то ;)
Изображение

Вече кара БМВ
Вече кара БМВ
Аватар
Кара: Миксер. BMW i4 M50

Мнение от Един » 10 Яну 2007, 17:43

5-ти Вариант (ОПТИМИСТИЧЕН) - Купуваш кола от автокъща в Германия, като си зимаш всички фактури мерверщоери и т.н. Минаваш през Сърбия. На излизане от ЕС ти удрят един печат. Влизаш в България и си регистрираш колата. След това се опитваш да си вземеш ДДС-то в Сърбия.

Ако мине си на бял кон.

Ама сигурно всичко се документира и може не само да не си вземеш ДДС-то ами и да изгориш за данъчна измама.
Преди да монтирате нещо "спортно" на автомобила си, поинтересувайте се поне за какъв спорт е.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Space » 10 Яну 2007, 18:26

Един написа:5-ти Вариант (ОПТИМИСТИЧЕН) - Купуваш кола от автокъща в Германия, като си зимаш всички фактури мерверщоери и т.н. Минаваш през Сърбия. На излизане от ЕС ти удрят един печат. Влизаш в България и си регистрираш колата. След това се опитваш да си вземеш ДДС-то в Сърбия.

Ако мине си на бял кон.

Ама сигурно всичко се документира и може не само да не си вземеш ДДС-то ами и да изгориш за данъчна измама.

Хъх тва ми звучи малко налудничаво! Нали най-малкото се водиш гражданин на ЕС, никой няма да ти върне ДДС .... поне така си мисля де .. :confused:
_!_

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 10 Яну 2007, 18:46

Най-добрия вариант е да отидеш и да я вземеш от частно лице.... тогава и ДДС няма да платиш ;) Но тогава си е доста до късмет, че е много по-трудно да намериш читаво от човек, освен ако нямаш вече връзките ;)

Следваща

Назад към Основен Форум