а те ги крадяли били...

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Re: а те ги крадяли били...

Мнение от alx » 21 Май 2006, 17:08

sieg написа:Просто братска Америка, за която вече се сдърляхме в друга тема, не разрешава криптирането над 40 бита - нито вноса, износа или съхраняването на информация или технология за такова криптиране. Защото 40 бита се разкриптират лесно, а те държат да знаят всичко за теб.

това не ми звучи вярно. америка позволява над 40-бита за вътрешна употреба така че 128 и нагоре бита кодиране не са нито забранени нито несъщствуващи на американския пазар, а колата е немска и какво правят немците извън америка американците нямат думата. всъщност ако се зачетеш във статията пише че 128 бита са проблематични не за друго а заради по-високата консумация на ток.

а единственото което американците забраняват е износа на неща правени в америка със над 56-бита (дес) кодиране.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pantata » 21 Май 2006, 20:14

sieg написа:
pantata-1234 написа:Нема страшно направи си пълно автокаско па нека я разкодира,нека я разпарчетоса дори 8)

:OT: Абе нема ли кой да ми открадне колата? :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Aко сакаш идвам да ти я крадна или да я остава на трупчета :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Фюрера
Аватар

Мнение от sieg » 21 Май 2006, 22:55

alx написа:
sieg написа:Просто братска Америка, за която вече се сдърляхме в друга тема, не разрешава криптирането над 40 бита - нито вноса, износа или съхраняването на информация или технология за такова криптиране. Защото 40 бита се разкриптират лесно, а те държат да знаят всичко за теб.

това не ми звучи вярно. америка позволява над 40-бита за вътрешна употреба така че 128 и нагоре бита кодиране не са нито забранени нито несъщствуващи на американския пазар, а колата е немска и какво правят немците извън америка американците нямат думата. всъщност ако се зачетеш във статията пише че 128 бита са проблематични не за друго а заради по-високата консумация на ток.

а единственото което американците забраняват е износа на неща правени в америка със над 56-бита (дес) кодиране.

Приятел, виждам че разбираш по темата, но все пак на мен ми това ми е професията, а по темата за криптирането есента ще имам публикация в "акредитирано" научно списание. Проблема с американското криптиране е известен, прочети малко. Точно 40 бита е границата. Виж си и WinZip-а какъв забавен Help има за криптиране - ако си извън Америка ползавй каквото искаш криптиране, ако си в нея си задължен да се ограничиш до 40 бита.
А иначе в конкретният случай не твърдя че това е най-вярното обяснение, само бих казал, че американският пазар сигурно интересува БМВ.

Фюрера
Аватар

Мнение от sieg » 21 Май 2006, 22:56

pantata-1234 написа:
sieg написа:
pantata-1234 написа:Нема страшно направи си пълно автокаско па нека я разкодира,нека я разпарчетоса дори 8)

:OT: Абе нема ли кой да ми открадне колата? :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Aко сакаш идвам да ти я крадна или да я остава на трупчета :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Цялата, ако може! :)

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Май 2006, 23:22

sieg написа:но все пак на мен ми това ми е професията

единственото ограничение което американците налагат във криптирането е да не се изнасят повече от 56-бита (дес) американски продукти във определени държави нато куба, северна корея и тн. друго ограничение няма. и това ограничение дори мисля че вече падна. защо? защото бюджета на несъществуващата агенция (NSA- "No Such Agency") след 11/9 скочи 20-кратно... аз не знам какво са си купили, но като гледам че им е все тая колко са дълги ключовете- мисля че дървеното им сметало е станало доста по-голямо ;)

а във уинзип-а хелп-а ми пише че мога да използвам за съвместимост старото криптиране на уинзип, а мога да използвам аес 128 или 256 бита.. .ама кат се има напредвид че ссл го заменят със аес така или иначе- не ме учудва.

а за публикацията- браво.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Фюрера
Аватар

Мнение от sieg » 21 Май 2006, 23:34

alx написа:
sieg написа:но все пак на мен ми това ми е професията

единственото ограничение което американците налагат във криптирането е да не се изнасят повече от 56-бита (дес) американски продукти във определени държави нато куба, северна корея и тн. друго ограничение няма. и това ограничение дори мисля че вече падна. защо? защото бюджета на несъществуващата агенция (NSA- "No Such Agency") след 11/9 скочи 20-кратно... аз не знам какво са си купили, но като гледам че им е все тая колко са дълги ключовете- мисля че дървеното им сметало е станало доста по-голямо ;)

а във уинзип-а хелп-а ми пише че мога да използвам за съвместимост старото криптиране на уинзип, а мога да използвам аес 128 или 256 бита.. .ама кат се има напредвид че ссл го заменят със аес така или иначе- не ме учудва.

а за публикацията- браво.

Възмжно е да са променили нещата междувременно, но все пак не мисля че си прав. А и нещата, които пишеш звучат малко странно - както предполагам че звуча аз като обяснявам нещо за двигатели.
Слушай сега, алгоритмите за криптиране не са N-битови, те са си просто алгоритми. А ключовете които се използват в тях имат дължина. Повечето от нещата за които пишеш, като например DES, не са точно алоритми а стандарти, които разбира се включват и алгоритъм или няколко такива в комбинация. В тези стандарти понякога се задава и големината на ключа, точно поради причината че в Америка има рестрикции как се криптира. Колко бита е Vernom-криптирането?

Фюрера
Аватар

Мнение от sieg » 21 Май 2006, 23:44

http://law.buffalo.edu/Academics/course ... indtwo.htm

On October 1, 1996, the White House released a statement by Vice President Gore announcing that the Clinton administration would relax the export restrictions on 56-bit encryption technology.<69> Along with President Clinton, Gore believes that the new policy will "support the growth of electronic commerce, increase the security of the global information, and sustain the economic competitiveness of US encryption product manufacturers during the transition to a key management infrastructure." (Press Release) Under the new policy, the export of 56-bit length encryption products will be permitted, with, however, a few limitations. A six-month general export license will be issued after one-time review and contingent upon commitments from the exporter to explicit benchmarks and milestones for developing and incorporating key recovery features into their products and services. The specific commitments will depend on the applicants line of business. Initial approval will be contingent on firms providing a plan for implementing key recovery. If all milestones are met at the end of the six-month period, the government will renew the export license for another six months. Two years from now, the export of 56-bit products that do not support key recovery will no longer be permitted. Currently exportable 40-bit mass market software products, however, will continue to be exportable. The key recovery vision presumes that a trusted party (in some cases internal to the user's organization) would recover the user's confidentiality or secret key for the user or for law enforcement officials acting under proper authority. Access to keys would be provided in accordance with destination country policies and bilateral understandings. No key length limits or algorithms will apply to exported key recovery products. Domestic use of key recovery will be voluntary, and any American will remain free to use any encryption system domestically. For export control purposes, commercial encryption products will no longer be treated as munitions. After consultation with Congress, jurisdiction for commercial encryption controls will be transferred from the State Department to the Commerce Department. The administration also will seek legislation to facilitate commercial key recovery, including providing penalties for improper release of keys, and protecting key recovery agents against liability when they properly release a key. The government will also continue to support financial institutions in their efforts to assure the recovery of encrypted financial information. Longer key lengths will continue to be approved for products dedicated to the support of financial applications.

Излиза, че имаш право, а аз не съм бил в час с по-новите изменения, но ако се загледаш в текста, ще видиш че в същината на спора аз съм прав. Тая глупост с възстановяване на ключа ме разбира, честно ти казвам... А и в текста се намеква че масовите ключове за търговски цели са 40битови, което е и моята информация. А при положение че те могат да ти имат ключа, какво значение има колко бита е вече... Тия няма да се минат, тоталитаризма на Оруел е в пълна сила...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 21 Май 2006, 23:44

да. за различните алгоритми- ясно. мисълта ми беше че дължината на ключовете вече е без значение.

за верном- не знам. това не беше ли примитивно кодиране измислено във римската империя..

а ако си имал напредвид- вернам алгоритъма.. мисля че ключа е дълъг поне колкото съобщението и мисля че е неразбиваем..

но основната ми идея беше че това което написа като причина за това че бмв използват 40-битови ключове беше невярно...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Фюрера
Аватар

Мнение от sieg » 21 Май 2006, 23:50

alx написа:да. за различните алгоритми- ясно. мисълта ми беше че дължината на ключовете вече е без значение.

за верном- не знам. това не беше ли примитивно кодиране измислено във римската империя..

а ако си имал напредвид- вернам алгоритъма.. мисля че ключа е дълъг поне колкото съобщението и мисля че е неразбиваем..

но основната ми идея беше че това което написа като причина за това че бмв използват 40-битови ключове беше невярно...

Точно Вернъм имам предвид, но на латиница съм го чел така написан. И си прав какво представлява. :yes:

Дължината на ключовете е без значение, така е, но причината я открих току що и ти я написах в другия отговор. Виж го, ако искаш и линк ще дам. Проблема не е в алгоритъма, защото за разбиването на 128 битов ключ не знам какво трябва да имаш. А между другото реалното криптиране струва милиони долари и е толкова по-напред от тези алгоритми за които си говорим, че няма смисъл да се говори. Имам един познат който правеше такива неща, лошо ми става като ми обяснява...
Иначе може и да не е това причината за БМВ-то...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 22 Май 2006, 0:13

не. ограничения няма също както и не е задължително да има механизъм за разкриване на ключовете. повечето големи заинтересовани компании вече им е позволено да изнасят "най-силните" си версии..

ето тук виж за рса.. и техния кеон сървър..

http://www.rsasecurity.com/press_releas ... 47&id=1034

важния параграф:

In January of this year, the U.S. government completely eliminated the need for U.S. companies to obtain a license to export products containing strong encryption to virtually any commercial entity abroad, including telecommunications operators, ISPs, e-tailers, airlines, banks and hospitals, among others, but kept the restrictions on sales of these products to foreign government agencies.

и това е 2000- сега е още по-голяма свободия..

а за това какво имат нса.. никои не знае.. до скоро беше прието че никои не може да рови във телефонните разговори във реално време на цяла америка.. оказа се че нса точно това прави от 3 години. та.. какво могат- никои не знае.. най-малкото ти или аз.. ;)

а, и още нещо- като казах че ссл се заменя със аес.. исках да кажа тлс.. сега като го прочетох пак и ми скокна...
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст

Мнение от OPASNO LUD » 22 Май 2006, 0:27

:OT: Алекс е като костенурка,никога не пада по гръб. :mhihi:

т-т-т-тузар
Аватар

Мнение от GaD » 22 Май 2006, 2:41

OPASNO LUD написа::OT: Алекс е като костенурка,никога не пада по гръб. :mhihi:
:mhihi: :mhihi: :mhihi:

Фюрера
Аватар

Мнение от sieg » 22 Май 2006, 15:41

GaD написа:
OPASNO LUD написа::OT: Алекс е като костенурка,никога не пада по гръб. :mhihi:
:mhihi: :mhihi: :mhihi:

Има нещо вярно, ама поне слага някакви нормални аргументи на масата...
А за реалното подслушване - има го отдавна, поне от 96-та, като разбира се никой не може да подслушва всички телефони едновременно, но когато беше прокаран този закон телефоните в даден момент за един щат бяха 50, ако не бъркам. Сега със сигурност са повече, но тук проблемът не е техниката, а хората които да слушат...

Предишна

Назад към Основен Форум