Давност на глобите от КАТ

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Давност на глобите от КАТ

Мнение от ivan1979g » 26 Апр 2006, 19:48

Актовете на КАТ имат давност, след изтичането на която отпадат. Мисля, че срокът е 2 години, но не съм сигурен. Като го проверя ще пиша/дам link. Ако някой знае със сигурност, да пише закон, алинея и т.н.
Пиша това заради започналите акции на полицията и АДЗ за събиране на неплатени глоби (сега в Бургас, Ямбол, Златица, Пирдоп и Правец, скоро и в други градове--почти като сладоледа). Много е вероятно те да се опитат да ви вземат пари за всички глоби, въпреки че знаят за давностните срокове.

А иначе FOSTER'S е добра бира.

ентусиаст
Аватар
Кара: Citroen Xsara 05' и X9 500cc
Мечтае да кара: нещо с турбо
Детайли за колата: телефон

Мнение от Turboman » 26 Апр 2006, 23:45

Мисля че беше 5 години

Аватар
Кара: със спомени

Мнение от sonny » 26 Апр 2006, 23:48

Допреди 2-3 години, давностния срок беше 3 години, но сега е 5, попринцип немогат насила да накарат никой да си плати задълженията, а мисля, че закон още няма гласуван затова, така че тия акции да си ги заврат в аналното акционерно дружество

Потребител
Аватар

Мнение от LaByBaMaPa » 27 Апр 2006, 10:59

sonny написа:Допреди 2-3 години, давностния срок беше 3 години, но сега е 5, попринцип немогат насила да накарат никой да си плати задълженията, а мисля, че закон още няма гласуван затова, така че тия акции да си ги заврат в аналното акционерно дружество

:yes: :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от ivan1979g » 02 Май 2006, 20:28

Общата давност е 5 години. За актовете на КАТ обаче, все още е 2 и е уредено в ЗАНН http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2126821377

"Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;

б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;

в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.

(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.

(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.

(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила."

Назад към Основен Форум