Въпрос за акциза при нов внос
Модератор: Общи модератори
30 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- Maverik
- младши ентусиаст
-
- Кара: нахилен
- Мечтае да кара: Е30 кабрио
То ДДС-то и сега може да си го вземеш в някой частни случай,а относно акциза защо да не падне защо да се облагат стоките с акциз при положение че щте бъдем едно цяло.(друг е въпроса кога ще стане това
- turboto
- ентусиаст
-
- Кара: E39 530i Touring
- Мечтае да кара: каквато и да е ALPINA
- Детайли за колата: току що излязла от завода! :)
RE Акцизззззз :-(
Някой знае ли защо е този акциз, и какво му е предназначението? Изключвам отговора "Да си напълни джобовете държавата..."!
- Maverik
- младши ентусиаст
-
- Кара: нахилен
- Мечтае да кара: Е30 кабрио
STENLY написа:
Доколкото знам идеята на акциза е допълнително облагане на стоки, които спадат в категорията "луксозни":
цигари, алкохол, бижута, козметика, автомобилни горива, "излишно" мощни коли - все неща дето не са от първа необходимост обиновено.

Доколкото знам идеята на акциза е допълнително облагане на стоки, които спадат в категорията "луксозни":
цигари, алкохол, бижута, козметика, автомобилни горива, "излишно" мощни коли - все неща дето не са от първа необходимост обиновено.

ЗАКОН за изменение и допълнение на Закона за акцизите
(ДВ, БР. 19 ОТ 1994 Г.) В сила от 01.01.2006 г.
Обн. ДВ. бр.100 от 13 Декември 2005 г.
Раздел II
Предмет на облагане с акциз и данъчнозадължени лица
Чл. 2. На облагане с акциз подлежат:
1. алкохолът и алкохолните напитки;
2. тютюневите изделия;
3. енергийните продукти;
4. кафето и екстрактите от кафе;
5. автомобилите.
www.paragraf22.com
(ДВ, БР. 19 ОТ 1994 Г.) В сила от 01.01.2006 г.
Обн. ДВ. бр.100 от 13 Декември 2005 г.
Раздел II
Предмет на облагане с акциз и данъчнозадължени лица
Чл. 2. На облагане с акциз подлежат:
1. алкохолът и алкохолните напитки;
2. тютюневите изделия;
3. енергийните продукти;
4. кафето и екстрактите от кафе;
5. автомобилите.
www.paragraf22.com

- ati
- Акулчо Костенурков Нинджов
-
stenly написа:А ти кат го раздаваш такъв Alpina фен оная в Шумен видя ли я дали става или и оттам акцизът е висок?
ти съмняваш ли се в Мадпетио

madpetio написа:то ако беше лесно да се внасят БМВ-та с големи мотори до сега колко Алпини щех да съм внесъл![]()
![]()
говори ми

stenly написа:Доколкото знам идеята на акциза е допълнително облагане на стоки, които спадат в категорията "луксозни":
тук има някаква нередност - защо тогава акцизират е30 325i

ati
След каране не ти ли треперят краката, значи просто си се возил
ati написа:тук има някаква нередност - защо тогава акцизират е30 325i![]()
![]()
ati
Ами щото за жалост тези дето са измисляли закона изглежда са били пълни въздържатели (никакъв тютюн, алкохол и кафе), а отгоре на всичко по отношение на колите най-вероятно мнението им е съвпадало с това на един мой колега и приятел, които след като 30 минути го "облъчвах" в посока "ти всъшност не знаеш, ама това което ти липсва е едно хубаво 20-ина годишно БМВ-енце", той каза: "е добре, ама става ли да е с мотор 1.2 най-много 1.4?"

- Alex 320i Cabrio
- Храбрият Свинар
-
- Детайли за колата: Porsche 911 GT3 CS, Porsche 928 GTS 5spd, Porsche 928 RSR, Porsche 944 Turbo Cup, BMW540iA Touring, BMW E46 M3 SMG, Golf 3 GTI 16v, BMW Z4M Coupe (sold), BMW E61 M5 Touring (stolen),
Неща да ви плаша, но ми се струва, че държавата хич няма да и е лесно да се откаже от постъпленията от акцизите...
Ще махнат ДДС-то, но това не означава, че акцизът ще изчезне. И досега в Дания например има зверски акциз за луксозните (мощни) коли, но няма ДДС... ЕС не може да ни каже кое да е акцизно или не...
Другият вариант е да вдигнат зверски данъците - базирано на ЕВРО1, 2, 3 и мощността например, та собствениците на БМВ/Порше/Мерцедес на годинки и с много коне под капака пак да умирГат... БГ sucks в това отношение...
Ще махнат ДДС-то, но това не означава, че акцизът ще изчезне. И досега в Дания например има зверски акциз за луксозните (мощни) коли, но няма ДДС... ЕС не може да ни каже кое да е акцизно или не...
Другият вариант е да вдигнат зверски данъците - базирано на ЕВРО1, 2, 3 и мощността например, та собствениците на БМВ/Порше/Мерцедес на годинки и с много коне под капака пак да умирГат... БГ sucks в това отношение...

Power is Nothing Without Insanity
- Osmicata
- младши ентусиаст
-
- Кара: 220
И аз не вярвам свинете да махнат акциза за мощни автомобили, това с отпадането на ДДС-то ще се компенсира по някакъв на4ин, гаранция. Жалко, адски жалко, голяма 4аст от форума ще продължи да си гледа оферти4ките в мобиле де през кривия макарон на стиснатите гъзове на любимите управляващи ни.
- turboto
- ентусиаст
-
!

Re: !
turboto написа::idea: A как стои въпроса ако си спретнем няк'ва фондацийка с идеална цел или нещо от сорта. Тряя да има няк'ва вратичка. Бахти тъпата държава.
Забрави - фондациите с идеална цел могат да се ползват с данъчни облекчения, но не могат да избягват акциз; Причината е сравнително ясна и добра - като е с идеална цел, защо са й луксозни автомобили?
И като цяло аз съм съгласен с идеята за акциза - според мен лъскавите неща от рода на А8, S-Klasse & 7 серия са лукс и няма нищо лошо да бъдат налагани с акциз. Но критерия не е съвсем правилен - съгласен съм, че луксозните коли са мощни, но обратното не е вярно - не всяка мощна кола е луксозна. Би било добре ако имаше още изисквания, за да се води някаква кола луксозна - примерно минимално тегло (да речем 1500 кг) или максимална възраст (примерно 10г.)
Това го давам само като пример, за мен всички тия такси трябва да се гладки функции, а не стъпаловидни, ма счетоводителите явно не са фенове на красивото, а на лесното за смятане

И стига сте плюли държавата ни! Не че няма много добри основания за това, но закона за акциза не е едно от тях.
- turboto
- ентусиаст
-
Re: !
stenly написа:turboto написа::idea: A как стои въпроса ако си спретнем няк'ва фондацийка с идеална цел или нещо от сорта. Тряя да има няк'ва вратичка. Бахти тъпата държава.
Забрави - фондациите с идеална цел могат да се ползват с данъчни облекчения, но не могат да избягват акциз; Причината е сравнително ясна и добра - като е с идеална цел, защо са й луксозни автомобили?
И като цяло аз съм съгласен с идеята за акциза - според мен лъскавите неща от рода на А8, S-Klasse & 7 серия са лукс и няма нищо лошо да бъдат налагани с акциз. Но критерия не е съвсем правилен - съгласен съм, че луксозните коли са мощни, но обратното не е вярно - не всяка мощна кола е луксозна. Би било добре ако имаше още изисквания, за да се води някаква кола луксозна - примерно минимално тегло (да речем 1500 кг) или максимална възраст (примерно 10г.)
Това го давам само като пример, за мен всички тия такси трябва да се гладки функции, а не стъпаловидни, ма счетоводителите явно не са фенове на красивото, а на лесното за смятане
И стига сте плюли държавата ни! Не че няма много добри основания за това, но закона за акциза не е едно от тях.
Става въпрос за 525 IX 07/96 мой приятел буквално ми го подарява било е служебно и е на 296 хил км. с абсолютно всички екстри комби е. Чака отговор от мен защото ще си идва насам и да знае дали да ми го докара. Но като видях колко му е акциза и ДДС-то (айде ДДС-то някак ще го преглътна) но ебаси разбирам да беше 730i или А8 а то е е Е34... поне откъм поддръжка и документи е 100% ок. Гледано е само в BMW сервизи. Сега к'во да направя едно A6 с 2.6 V6 може да влезе щото е 150 PS ?!!! кое не му е по-луксозното. После ми говори дали да не псувам държава. Че още колко съм и набрал.
О, кофти е - дума да няма!
И аз бих се поболял ако имах същата възможност.
Знам че има една врътка за истински скъпи коли - водят се с нам си ква регистрация (примерно латвийска), и си се карат тук. Единственото изискване е веднъж на 3 месеца да напускат страната - примерно отскачаш до сръбско през Калотина, колкото да имаш изходен и входен печат. Но има и друга страна - фирмата, която ти урежда документите и ти плаща данъците в латвия (примерно) - на нея й се цака подобаващо, затова врътката има смисъл само за истински скъпи нови коли (Порше Шайен турбо примерно).
И аз бих се поболял ако имах същата възможност.
Знам че има една врътка за истински скъпи коли - водят се с нам си ква регистрация (примерно латвийска), и си се карат тук. Единственото изискване е веднъж на 3 месеца да напускат страната - примерно отскачаш до сръбско през Калотина, колкото да имаш изходен и входен печат. Но има и друга страна - фирмата, която ти урежда документите и ти плаща данъците в латвия (примерно) - на нея й се цака подобаващо, затова врътката има смисъл само за истински скъпи нови коли (Порше Шайен турбо примерно).
- turboto
- ентусиаст
-
RE
Куцота отсекъде и още един пример който мисля че вече е култов:
BMW 725 TDS влиза като нелуксозен автомобил, а BMW 525IX с
МИТО: 0
АКЦИЗ: 4947.263
ДДС: 4445.452
ОБЩО: 9392.716
И т'ва при положение че всичко останало ми е бонус
Убеждавайте ме да не мразя държавата!
BMW 725 TDS влиза като нелуксозен автомобил, а BMW 525IX с
МИТО: 0
АКЦИЗ: 4947.263