BMW разработва автомобил, който разпознава лицето на шофьора

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: пил

BMW разработва автомобил, който разпознава лицето на шофьора

Мнение от EcLipSeR » 16 Юли 2008, 19:04

Автомобил, разпознаващ водача си - нещо, което преди е било само в сферата на научната фантастика, скоро може да се превърне в реалност, предаде ДПА.

Система, разработвана от компания BMW, не само идентифицира лицето на шофьора, след като той се настани в автомобила, но и наглася седалката, огледалата и волана в най-удобното за него положение, и освен това пуска любимата му музика.

Биометричната видео система за персонална идентификация използва инфрачервена камера, която сканира лицето на водача и го сравнява с лицевите характеристики на тайната идентичност, избрана от него и зададена в базата данни.

От BMW обясняват, че броят на лицата, които системата разпознава, може да се увеличи, ако няколко души използват един и същ автомобил. В направените тестове на системата са й били необходими пет секунди, за да разпознае лицето на водача зад волана.

Най-голямото предизвикателство за инженерите, преди системата да бъде пусната в производство, ще е да се справят с променящите се условия на светлина, като например ярката слънчева светлина или сянката, падащи върху лицето на шофьора. БТА
http://bmwpower-bg.net/forums/posting.p ... wtopic&f=1
колко жалко за малчуганите който ще се опитват да крадаът бимата на тати докато спи , както правихме ние едно време :mhihi:

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 16 Юли 2008, 19:30

Бреи бреи това сугурно ше беде в седма серия а истинските фенове ше си държат по едно ретро БМВ по претпочитане Е30
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F90 M5

Мнение от vesko06 » 16 Юли 2008, 21:34

То до тогава може и е90 да си е ретро :winky:

ентусиаст
Аватар
Кара: на бира и кебапчета
Мечтае да кара: М6-ца кабрио

Мнение от alexsch » 17 Юли 2008, 7:53

....интересно ми е женките кво ще правят тогава? :mhihi: ;) днес са руси, утре черни, с зелен грим, със оранжев гриб с лещи, без лещи, с перука, без червило......торбата с лъжите май ще бъде качена на тавана!

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: пил

Мнение от EcLipSeR » 17 Юли 2008, 12:35

Аз пък бях чул ,че тойота правят съющото , обаче ще гледат и зениците на очите и ако са разширени няма да пали колата ,щото ще възприема че си пил :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от viky » 17 Юли 2008, 12:58

alexsch написа:....интересно ми е женките кво ще правят тогава? :mhihi: ;) днес са руси, утре черни, с зелен грим, със оранжев гриб с лещи, без лещи, с перука, без червило......торбата с лъжите май ще бъде качена на тавана!

Хи-хихи тъкмо това си помислих...Милата ми количка....колко ли пъти ще изпитва културен шок,като се кача да карам без грим :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Фил » 17 Юли 2008, 13:00

ти мани тва, ами и аз ше трябва да се бръсна всеки ден :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: F32 M4

Мнение от ((:BuKcu:)) » 17 Юли 2008, 18:18

Значи мен посмъртно не може да ме разпознае заради лещите :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от BAYRON » 17 Юли 2008, 23:04

Ма като дрънна 5 ракии жана ми не мож ме позна, а какво да очаквам от колата......"още една" да ти мрънка в гаража, че си се видял със съседа. Я си карай акулчето и не му бери грижа :lol: :lol:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Назад към Основен Форум